Titel: Lappens hämnd

Meddelare: Tobias Angermund  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Graningebruk

Det var en länsman i Sollefteå, som hette Gröndal. En gång var en lapp in till honom och tiggde mat. Men länsmannen sade till honom att han hade inte mera mat än han behövde ha den själv, och så körde han ut lappen. "Å, vänta, du," sa lappen, "du ska nog få äta, du." Efter den dagen blev det så, att länsmannen beständigt måste äta. Han kände sig hungrig beständigt. Matbordet skulle stå dukat även på nätterna. Han blev så fet och tjock, att han inte kunde gå rakt in genom en dörr utan på sidan. De måste "kantra" honom genom dörrarna. Till slut strök han med av sin fetma. Jag har själv sett Gröndal, och han var rent vämjelig att se på.